Uncategorized

Λίγα λόγια για την Arnica

Ο Γερμανός επιστήμονας και συγγραφέας Γκαίτε (1749-1832), υποστήριξε πως η Arnica είχε σώσει τη ζωή του. Η ιστορία του υπέροχου βοτάνου Arnica montana, πηγαίνει πίσω στους αιώνες. Η Arnica ανακαλύφθηκε ως φαρμακευτικό φυτό από τους Ευρωπαίους τον 16ου αιώνα. Μεγαλώνοντας στην άγρια μορφή της σε αλπικά λιβάδια, κάλυπτε τις περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής με ένα φωτ…εινό πορτοκαλο-κίτρινο άνθος, παρόμοιο με αυτό της μαργαρίτας.

Στη δεκαετία του 1950 ο Ελβετός ολιστικός ιατρός Alfred Vogel έγραψε ότι “Arnica μπορεί να βρεθεί στην Ελβετία οπουδήποτε μέχρι το ύψος των 2.500 μέτρων”. Ίσως σ’ αυτό οφείλεται το γεγονός ότι έγινε γνωστή ως «Mountain Tobacco» (ή «ο Καπνός του Βουνού»). Σήμερα, καθώς γίνεται όλο και πιο σπάνια στην άγρια μορφή της, αποτελεί προστατευόμενο είδος σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Η Arnica είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο έχει ένα ψηλό βλαστό αλλά πολύ λίγα φύλλα. Τα μεγάλα άνθη της, τα περισσότερα από τα οποία είναι λυγισμένα πίσω σε κάποιο βαθμό. Aνθίζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του δεύτερου έτους της.

Η Arnica είναι κατάλληλη τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Ωστόσο, στην πορεία του χρόνου χρησιμοποιήθηκε πολύ περισσότερο εξωτερικά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι διαθέσιμη για εσωτερική χρήση μόνο ως ομοιοπαθητικό σκεύασμα.

Η εξωτερική χρήση της, είναι πολύ δημοφιλής θεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο των μωλώπων. H Arnica είναι αναλγητικό βότανο με ιδιαίτερα σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα μάλιστα γνωρίζουμε, ότι αυτό το καταπληκτικό βότανο είναι εξίσου επωφελές για αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους και διαστρέμματα. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο κλινικά πλέον, ότι η τοπική εφαρμογή του διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση.

Στην πραγματικότητα, σε μια από τις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές διερευνήθηκε πόσο ευεργετικό είναι ένα ζελέ που παρασκευάζεται από φρέσκο βάμμα άρνικας για την οστεοαρθρίτιδα.

(Arnica Montana Gel για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, Kneusel, Weber & Suter,2002).

Η έρευνα διήρκεσε έξι εβδομάδες και σχεδόν 90% των ασθενών σημείωσε βελτίωση. Μάλιστα,μετά την τρίτη εβδομάδα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας στο γόνατο. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από αρθρίτιδα, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ότι αυτό το φαρμακευτικό φυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Φυσικά μπορεί για καλύτερα αποτελέσματα.

να συνδυαστεί με εσωτερική χρήση γλυκοζαμίνης και αρπαγόφυτου.