Uncategorized

Έλαια βάσης και ιδιότητες

Αμυγδαλέλαιο:

Εξαιρετικές μαλακτικές ιδιότητες. Πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεϊνες. Κατάλληλο γιαξηρό, ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα. Μαλακτικό, αναζωογονητικό, λιπαντικό. Το καταλληλότερο λάδι βάσης για μασάζ.

Αβοκάντο:

Παχύρευστο με πολύ καλή διείσδηση. Δεν αναμυγνύεται καλά με ελαφρύτερα λάδια όπως το αμυγδαλέλαιο. Πολύ πλούσιο καιν θρεπτικό για δέρματα που χρειάζονται τροφή.

Καλέντουλα:

Εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά στην αννανέωση των ιστών, χρησιμοποιείται σταερυθήματα, σκασμένο δέρμα, μώλωπες, εγκαύματα και πολύ απαλά σε κιρσούς.

Καροτέλαιο:

Πλούσιο σεβήτα καροτίνη και βιταμίνες. Εξαιρετικό για την επιβράδυνση των σημαδιών τουγήρατος, για ξηρό και φλογισμένο δέρμα και δέρμα με τάσεις κνησμού. Συνήθως χρησιμοποιείται σε διάλυση 10% με ένα ελαφρύτερο λάδι.

Λάδι καρύδας:

Σεθερμοκρασία δωματίου είναι σε στερεή μορφή, χρησιμοποιείται για μάσκα μαλλιών,δίνει γυαλάδα και λάμψη. Σε ανάμειξη με κάπιο άλλο λάδι βάσης, δίνει τροφή καιελαστικότητα.

Νυχτολούλουδο:

Πλούσιο σεγάμμα λινολεϊκό οξύ (Πολλοί το παίρνουν και ως συμπλήρωμα διατροφής).Εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες για την επιδερμίδα, κατάλληλο για ξηρά,γηρασμένα δέρματα και για θεραπεία ψωρίασης, τηε έντασης πρίν από την έμμηνορήση και το έκζεμα. Όταν χρησιμοποιείται για καλλυντική χρήση, το βάζουμε σεδιάλυση 20% με κάποιο πιο ελαφρύ λάδι βάσης.

Κουκούτσισταφυλιού:

Εξαιρετικά λεπτή ροή, απορροφάται πολύ γρήγορα από το δέρμα. Προσφέρει αντιγήρανση,αντιοξειδωτικό και καλύτερα αποδίδει σε μίξη με κάποιο άλλο λάδι, βαρύτερο, πιοθρεπτικό.

Τζοτζόμπα:

Ελαφρυά υφή, πολύ καλή διείσδηση στο δέρμα, κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Ηχημική του σύσταση είναι πολύ κοντά σε αυτή του σμήγματος, κάτι που το καθιστάπολύ καλό λιπαντικό. Εξαιρετικές ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Άγριοτριαντάφυλλο:

Αναζωογονείτους ιστούς και βοηθά στην επιβράδυνση των σημαδιών του γήρατος. Κατάλληλο γιαξηρά, ώριμα δέρματα, δέρματα που έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα και τους λέιπει ηλάμψη. Χρησιμοποιείται καλύτερα σε διάλυση 20% με ένα ελαφρύτερο λάδι βάσης.

Ρυζέλαιο:

Το άμυλό του, το οποίο προσφέρει καλυπτικές και προσροφητικές ιδιότητες. Xάρη στην καλή τους συμβατότητα με την επιδερμίδα και στην ιδιότητάτους να σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη πάνω σε αυτήν, ενυδατώνει βαθιάκαι προσδίδει ζωντάνια και ελαστικότητα. Προσφέρει, επίσης, σημαντικά οφέλη σταμαλλιά, ενισχύοντας με φυσικό τρόπο την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της τρίχας.

Αργκάν:

Έχει αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές ιδιότητες,  βοηθά στην αναγέννηση και την οξυγόνωση τουδέρματος, ανανεώνει τα κύτταρα,  μειώνειτις ρυτίδες και προλαμβάνει τη δημιουργία νέων, συμβάλλει στη μείωση των ουλών, προλαμβάνει τη δημιουργία ερεθισμών και εκζεμάτων αφού είναι μια από τις πιοπλούσιες φυσικές πηγές της βιταμίνης Ε, αποτελεί σύμμαχο κατά της ακμής. Ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος. Ενυδατώνει σε βάθος, θρέφει το δέρμα και καταπολεμά την ξηρότητα. Χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα και την αναζωογονεί. Ακόμη, βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων, Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα

Όσον αφορά τα μαλλιά,

Τα ενδυναμώνει, χαρίζοντας ταυτόχρονα λάμψη και ελαστικότητα στην τρίχα. Ενυδατώνει, θρέφει και προστατεύει την τρίχα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος (όπωςθάλασσα, πισίνα, αέρας κτλ) και τις σπασμένες άκρες. Ανακουφίζει από τηνφαγούρα του τριχωτού της κεφαλής

Τέλος, Ενισχύει τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Λινέλαιο:

Γνωστό για τις αντιφλεγμωνώδεις ιδιότητές του, περίέχει βιταμίνες, Α, Β1,Β2, Β3, Β5, Β6, D, E, πλούσιο σε ω3 και ω6. Προσφέρει ισορροπημένη ενυδάτωση στο δέρμα και ταμαλλιά, ανακουφίζει από ερεθισμούς και καψίματα. Πιθανή αντικαρκινική δράση.

Χαμομηλέλαιο:

Κατάλληλο για τα πιοευαίσθητα, ερεθισμένα δέρματα / με προβλήματα ακμής, ιδανικό για μωρά και γιαέγκυες. αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραΰνει τον κνησμό τουεκζέματος και της ακμής. Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Αν κάνετε μαλάξεις με χαμομηλόλαδο αντιμετωπίζεται τις κράμπες στα πόδιακαι τις νευραλγίες. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών. Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών. Το χαμομήλι ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Asteraceae και μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γένος της Αμβροσίας (περιέχει τοχαμομήλι, χρυσάνθεμο, μαργαρίτα κλπ.) θα πρέπει να το αποφεύγουν. Επίσης το χαμομήλι επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου και όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου ή παίρνουν σίδηρο, θα πρέπει να αποφεύγουν και το τσάι χαμομηλιού και το χαμομηλόλαδο.

Βούτυρο Καριτέ:

Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, βιταμίνη E και F, θρέφει εντατικά την επιδερμίδα και αποκαθιστά την ελαστικότητά της. Προστατεύει το δέρμα από τον αέρα και το κρύο. Κατάλληλο για ξηρά δέρματα για επανόρθωση. Καταπραϋντικό, μαλακτικό.

Βούτυρο κακάο:

Γνωστό για τις εξαιρετικές του ενυδατικές ιδιότητες κι έχει χρησιμοποιηθεί για να διατηρεί το δέρμα απαλό και ευλύγιστο. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, όταν χρησιμοποιείται σε διάλυση με κάποιο άλλο λάδι βάσης, καθώς είναι στερεό στη φυσική του μορφή. . Το βούτυρο κακάο συχνά συνιστάται σε θεραπείες δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα. Σε τοπική εφαρμογή, δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα στο ευαίσθητο δέρμα και το περιβάλλον κι επιπλέον βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας. Επιπλέον, το βούτυρο κακάο περιέχει κακαόμαζα με πολυφαινόλη (CMP), μία ουσία που αναστέλλει την παραγωγή του αντιγόνου γλοβουλίνη IgE. Το IgE είναι γνωστό ότι επιδεινώνειτα συμπτώματα τόσο της δερματίτιδας όσο και του άσθματος.

Καστορέλαιο:

Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν δερματικές νόσους, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και κρέμες για την “τόνωση” της τριχοφυΐας και σε προϊόντα αντιγήρανσης καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Δίνει ελαστικότητα στα ξηρά δέρματα και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιείται σε διάλυση.